Opravdové jídlo

comfort.png

Podzimní comfort food (4 super-rychlé recepty)

Zatímco v létě bych se neustále ládovala saláty a melounem, jakmile teploty klesnou a sluníčko začne hrát na schovku, moje chutě se okamžitě mění. Cítím, jak moje tělo vyžaduje jídlo, které je o něco těžší, hutnější a vnitřně mě zahřeje. V angličtině pro taková jídla mají dokonce specifický název –…
DSC_6965

Hladověním ke zdraví

„Já dneska jíst nebudu. Držím půst.“  „To jako celý den nejíš? Proč? Jsi normální?“    Tradice půstu je zakořeněná v mnoha náboženství a kulturách po celém světě. Proč by ale někdo v dnešní době dobrovolně hladověl? A proč jsem to zkusila taky? Proč půstovat? Půsty mají mnoho potenciálních benefitů pro…
Bez názvu-1 (1)

Co je špatně s čokoládou?

Zatímco děti v Česku si pochutnávají na velikonoční čokoládové výslužce, za každou tabulkou čokolády se skrývá smutný příběh dětí, které stojí na opačném konci. Zatímco pro nás je čokoláda „guilty pleasure„, sladkým provinění proti našim dietním pravidlům, zdrojem potěšení a odměnou po náročném dni, pro děti na kakaových plantážích je…
DSC_5805

Filmy, které mi změnily život

Od malička jsem se zajímala o to, jak svět kolem mě funguje. Nechápala jsem, jak se mohou dít tak strašné věci, jaké se dějí, jak na sebe lidi dokážou být zlí a ubližovat ostatním i sami sobě. Proč na světě trpí tolik lidí hladem, když máme v obchody plné jídla?…
DSC_5001-compressor

Vitamíny pro zdravou pleť

Kůže je největším orgánem našeho těla. Vše negativní, co se děje uvnitř našeho těla, všechny nerovnováhy a nedostatky, na sebe často zvenku upozorní právě vyrážkami, akné nebo ekzémy. Příčin může být samozřejmě několik – alergie a potravinové intolerance, hormonální nerovnováha, nevyvážený jídelníček … nehledě na genetické zatížení a vliv psychiky.…
DSC_4866-2-compressor

Extrémy

Ať už jde o veganství, zero-waste, „ezo“ témata nebo politiku … Čím dál víc se setkávám s absolutní netolerancí na obou stranách – a často bohužel i na té své. Je ale vůbec možné být v těchto věcech ne-extrémní? Představte si lidi, kteří sedí připoutaní v jeskyni. Za nimi je…
veggvanoce

Bezmasé Vánoce

Letos to budou druhé Vánoce, kdy nebudu mít při Štědrovečerní večeři na talíři rybu nebo řízek. Vánoce jsou asi jediná chvíle v roce, kdy mi vegetariánství přijde trochu náročnější, protože zvyky jsou zvyky a je těžké se od nich odstřihnout. Ale nakonec jakoukoliv chuť a všechny návyky překonalo moje přesvědčení,…
panchakosha

5 vrstev člověka

Pamatujete si na scénu ze Shreka, kdy Shrek oslíkovi vysvětluje, že zlobři jsou jako cibule? Podle jógové filozofie jsou i lidé tak trochu jako cibule. Kromě fyzické vrstvy našeho těla, jógová filozofie rozlišuje další čtyři vrstvy člověka – takzvané kóši. Každá z nich odpovídá za jinou oblast našeho života –…
dobrerano

Holistická ranní rutina

Ranní rutina. Článků a videí na tohle téma vyšly tisíce a většina z nich je vlastně skoro stejná. Tak proč číst tento? Možná proto, že je realistická a zároveň trochu jiná, než u spousty lidí. Neprobouzím se zvukem mořských vln za oknem, jako to vidíte v některých youtube videích, nechodím…
DSC_0027

Mini Detox – ovocný den pro očistu organismu

Ideální pro očistu našeho těla, je jednou za čas zařadit půst. Třeba jen jeden den nejíst, jen pít dostatek tekutin a nechat tělo, ať si chvíli odpočine. Ale upřímně … třeba já jsem se na takový „level“ síly vůle ještě nedostala a celý den nejíst je pro mě naprosto nereálná…
DSC_0004

Proč nejíme kočičí maso a pijeme mléko

Dá se na ní opravdu žít plnohodnotně nebo nám bez masa a dalších živočišných produktů něco ve stravě bude chybět? Kolik z nás si dokáže do konce života představit nejíst žádnou zmrzlinu, sýry nebo si už nikdy nedat řízek? A když už se pro tuto změnu rozhodnete, jak na to?…
DSC_0010 (1)

Příběh za jídlem na našem talíři

Jak řekl Stalin „Smrt jednotlivce je tragédie, smrt miliónů je statistika“. Není to ale jen otázka lidí. Stejně tak se díváme i na zvířata. Když vidíme na internetu příběh, kde někdo týral nebo zabil psa nebo kočku, všichni jsou z toho znepokojení, nadávají, že „lidi jsou svině“, přejí tyranům stejný osud…
DSC_0010 (2)

Rychle a zdravě – tipy pro uspěchané jedlíky

Důvod proč lidé často jí nezdravé jídlo není jen to, že jim samotné jídlo chutná. Často taky tvrdí, že nemají peníze a taky „čas na to připravovat si zdravé jídlo“. Je přece o tolik rychlejší a snadnější sáhnout po rohlíku, namazat ho máslem, plácnout přes něj sýr a rychle ho…
DSC_0009

Proč by (nejen) vegetariáni neměli jíst sýry

Jsem vegetariánka a mléčným výrobkům se snažím pokud to jde vyhýbat (i když ne vždycky se mi to daří). Od malička jsem měla hrozně ráda sýry a proto nejíst sýry byl a stále je můj největší boj. Co jsem se ale dozvěděla pár informací o výrobě sýrů, došlo mi, že…
DSC_0023m

Tvůj šálek čaje

Jsem spíš čajový než kávový typ. Přijít ze zimy domů, dát si horký čaj a zachumlat se do peřiny …. to je prostě nejlepší pocit. Kromě toho, že šálek čaje tak nějak „zahřeje na duši“, má i spoustu dalších pozitivních účinků na naše zdraví. Dokáže zbavit nachlazení, zbavit nespavosti nebo…
11821906_1698521207050492_181539551_n

#4 NE Mléku: Máslo & Zmrzlina

Rostlinných mlék je spousta, ve většině supermarketů najdete i pár rostlinných jogurtů – ale co máslo a zmrzlina? S těmi je to trochu složitější .. Ale přesto existuje spousta možností, jak tyto produkty nahradit. MÁSLO Při nahrazování másla máte více možností. Co se týče vaření/pečení, můžete použít veganské margaríny (nepoužívám,…
SAM_6811

Mýty o živočišné stravě

“Zvířata jsou moji přátelé … a já své přátele nejím.” ― George Bernard Shaw Je to přirozené V pravěku bylo přirozené, že lidé v zimě zabili mamuta, snědli jeho maso a z jeho srsti si udělali kožich, aby se zahřáli. Ale dnes nejsme v pravěku. Žijeme v civilizované společnosti, kde…
2016-03-24 11.31.05 1

Spěte méně, pijte méně, jezte více!

Ve zdravé výživě se objevují stále nové a nové poznatky a stará pravidla a myšlenky se stávají překonanými mýty. Některým z nich ale pořád věříme a ani nás nenápadně o nic pochybovat – bereme je jako samozřejmost. Ignorujeme biorytmus svého těla a signály, které vysílá – protože větší pozornost věnujeme…
2016-05-30 02.12.28 2

Bombus Raw tyčinky

Bombus je česká značka, která vyrábí raw tyčinky bez lepku, přidaného cukru, konzervantů a barviv. Většina z nich obsahuje základ ze sušených datlí + další ovoce a oříšky, kokos nebo kakaové boby. Mají málo kalorií, ale přitom spoustu vitamínů a zdravých cukrů, které vám dodají energii, kdykoliv je to potřeba ..…
2016-03-20 09.00.12 1

#3 NE mléku – Jogurt & Sýry

Když jsem začala omezovat ve svém jídelníčku mléko, největší problém mi dělal právě sýr a jogurty. Ty jsem milovala a netušila jsem, co budu jíst místo nich. Teď, o pár měsíců na ně už nemám ani chuť, ale kdybych ji náhodou dostala, vím jak je nahradit 🙂 JOGURT Kupovaný U…